Prof. Dirk Ruwaard in De Limburger: Anderhalvelijnszorg: Gedegen constructie is gebouwd

17 July 2019

Door Hennie Jeuken

Anderhalvelijnszorg, waarbij de specialist de patiënt ziet in een stadspoli, lijkt een sterk alternatief voor de dure ziekenhuiszorg. Kartrekker Dirk Ruwaard, professor aan de Universiteit Maastricht, gelooft dat dit de toekomst is.

Hij zegt het diverse malen tijdens het gesprek: er is een beweging in gang gezet. „Niet alles is nog perfect, er moet nog aan knoppen gedraaid worden, maar laten we alsjeblieft het kind niet met het badwater weggooien.” Professor Dirk Ruwaard vertelt bevlogen in zijn werkkamer op de Universiteit Maastricht. Over het duurzaam maken van de zorg, waarvan de kosten het afgelopen jaar door het plafond van honderd miljard euro braken.

Zorg moet betaalbaar en toegankelijk blijven en daarom heeft hij met zijn team de afgelopen vijf jaar onderzoek gedaan naar de zogeheten anderhalvelijnszorg, een alternatief voor reguliere ziekenhuiszorg. De huisartsen in Maastricht/Heuvelland en Oostelijke Mijnstreek, de medisch specialisten van MUMC en Zuyderland, verzekeraars VGZ en CZ en Burgerkracht Limburg (een provinciaal netwerk voor een Limburg waarin iedereen meedoet) werken hieraan mee. Vorige week presenteerde de hoogleraar public health and health care innovation met zijn team de resultaten van enkele proeftuinen in Zuid-Limburg, waarbinnen 30.000 patiënten zijn gevolgd. In Maastricht/Heuvelland en in de Oostelijke Mijnstreek wordt al jarenlang gewerkt met de anderhalvelijnszorg, waarbij de medisch specialist de patiënt buiten de muren van het ziekenhuis ziet. Dat gebeurt in de twee stadspoli’s in Maastricht en in Pluspunt Medisch Centrum in Heerlen. In principe kunnen alle specialismen hieraan meedoen. Als het gaat om complexe zaken, wordt direct verwezen naar het ziekenhuis, benadrukt de professor.

Lees hier het hele artikel op de Limburger of via onderstaande pdf 'Gedegen constructie is gebouwd' 

Additionele informatie: